ponedeljek, 9. november 2015

So škofje pomagali beguncem?

Evropo preplavljajo valovi beguncev iz Sirije in nekaterih drugih kriznih področij. To se vedno bolj dogaja tudi v Sloveniji, preko katere le-ti potujejo naprej proti Nemčiji in drugim državam. Dnevno pride v Slovenijo več tisoč beguncev, celotno število se bliža že 200.000. V Sloveniji so razmere za begunce težke. Ker ni bilo dovolj namestitvenih mest, so morali mnogi begunci noč preživeti kar na prostem. To je bilo še posebej težko in stresno za otroke in starejše ljudi. Veliko beguncev je bilo izčrpanih in dehidriranih, tudi bolnih. 

Begunske krize se je že pred časom dotaknila tudi cerkev. Konec avgusta 2015 je namreč Slovenska škofovska konferenca po svoji komisiji Pravičnost in mir pozvala k solidarnosti z begunci z izjavo Poskrbimo za vse brate in sestre. »Vse države in vsi državljani smo pred testom solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata. Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka,« pravi cerkvena komisija. (http://katoliska-cerkev.si/poskrbimo-za-vse-brate-in-sestre). Škofje očitno imajo begunce za svoje brate in sestre in te, kot pravijo, je treba gostoljubno sprejeti. Zato je bilo moč pričakovati, da bodo tudi škofje šli k beguncem kot svojim bratom in jim nudili gostoljubje ter jim tako izkazali ljubezen ter spoštovanje. 

Kakšno pa je dejansko stanje? Ali so škofje šli k beguncem - po lastnih besedah svojim bratom in sestram? 

Mediji so poročali, da sta škofa Glavan in Lipovšek, kot predsednik in podpredsednik Slovenske škofovske konference, obiskala begunske zbirne centre ob slovensko-hrvaški meji. Obisk se je začel v organizaciji vojaškega vikariata, škofa pa sta se seznanila z delom vojske, policije, karitasa in drugih dobrodelnih organizacij. Škof Glavan je za delo med drugim pohvalil vojsko, policiste, prostovoljce … 

Kaj pa begunci? Sta pomagala beguncem in jim delila hrano, obleke in druge potrebščine? Sta bila tam tudi ponoči v mrazu in tolažila tiste begunce, ki so morali zaradi pomanjkanja namestitvenih mest noč preživeti na zunaj na mrazu? Jim prinesla tople odeje? Ali sta tolažila tiste begunce, ki bredli po mrzi Sotli? O tem mediji niso poročali. Zakaj ne? Ker teh dejanj škofa nista storila ali zaradi česa drugega? Če bi škofa to storila, bi po vsej verjetnosti o tem poročali vsaj katoliški mediji. Ali niso begunci njuni bratje in sestre? Vsaj tako trdita v izjavi Poskrbimo za svoje brate in sestre. Če tega nista storila škofa Glavan in Lipovšek, so to mogoče storili drugi škofje? Mogoče Zore, Jamnik, Štumpf, Cvikl … O tem v medijih ni bilo zaslediti, niti katoliških ne. Zakaj ne? Če že niso pomagali beguncem, ali so vsaj čistili za njimi, saj je tako velika množica pustila za sabo tone odpadkov. Malo verjetno, da bi se tako visoko rangirani kleriki spustili na takšno »nizko« raven! 

Seveda pa škofje niso edini kleriki v Sloveniji. V Sloveniji je skoraj 2 000 duhovnikov, redovnikov in redovnic. Ali so ti konkretno pomagali beguncem? Jim nosili hrano, delili oblačila … Mogoče kakšen ali pa nekaj od njih. Cerkev v Sloveniji pa ima tudi kardinala, ki je v pokoju in ima veliko časa za dobrodelnost. Ali je kardinal Rode prišel v begunske centre in pomagal prostovoljcem pri deljenju hrane, oblačil in drugih potrebščin? Ker ima dobro penzijo in po vsej verjetnosti tudi brezplačno stanovanje, to po poročanju medijev meri kar 409 kvadratnih metrov, služita pa mu tajnik in gospodinja, za katera je vprašanje, kdo ju plačuje, si z lahkoto privošči pot iz Rima v Slovenijo. V medijih tega ni bilo mogoče zaslediti, niti v katoliških ne. Zakaj ne? Če ga ni bilo tam, zakaj ga ni bilo? Zakaj kardinal ni služil beguncem? Ali ti niso njegovi bratje in sestre? Ali ti niso Božji otroci? Tako kot tajnik in gospodinja služita njemu, tako bi naj on služil beguncem? »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik,« pravi Jezus (Mr 9,35). Ali to za kardinale, škofe in mnoge druge klerike ne velja?

Papež Frančišek je javno pozval k solidarnosti in sprejemanju beguncev. Župnije, samostane, svetišča … je pozval, naj sprejmejo begunce. V Sloveniji je mnogo bolj ali manj praznih samostanov. Ali jih je cerkev ponudila državi za »begunske« centre? Da ne bi begunci zmrzovali zunaj na mrazu. Če ne, zakaj ne? Ali zanjo ne veljajo papeževe besede! Ali je državi ponudila prostore v svojih škofijskih dvorcih, cerkvah ali drugje? V medijih o tem ni bilo nič zaslediti. Škofje na toplem ob obilni večerji, begunci na mrazu in sendvičih! To je pač katoliška cerkev! Kaj ima to opraviti z Jezusom iz Nazareta? Nič! 

Jezus: »Proč izpred mene, prekleti, v večni ogenj, ki je pripravljen hudiču in njegovim angelom! Kajti lačen sem bil in mi niste dali jesti, žejen sem bil in mi niste dali piti, tujec sem bil in me niste sprejeli, nag sem bil in me niste oblekli, bolan sem bil in v ječi in me niste obiskali.‹ (…) Tedaj jim bo odgovoril: ›Resnično, povem vam: Kolikor niste storili enemu od teh najmanjših, tudi meni niste storili.‹ Ti pojdejo v večno kazen, pravični pa v večno življenje.« (Mt 25,31-46) Ali ni Jezus škofom in drugim klerikom, ki imajo bratstvo in spoštovanje drugih samo na jeziku, napovedal, seveda po cerkveni bibliji, večni pekel?
 
Ni se mogoče znebiti vtisa, da je bil obisk škofov Glavana in Lipovška v begunskih centrih namenjen »državnim uniformirancem« in prostovoljcem ne pa beguncem, predvsem pa je bil bolj ali manj piarovska poteza. Begunci so bili samo »kolateralna škoda« tega obiska. Ali ni katoliška cerkev s svojimi kleriki tako še enkrat pokazala svoj pravi obraz?
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar