petek, 25. december 2020

Vatikan uradno priznal prikrivanje spolnih zlorab v primeru kardinala McCarricka (3)

Nekaj odzivov na poročilo

Marie Collins je med drugim dejala, da je poročilo »samo še ena potrditev sistemske korupcije v katoliški hierarhiji«. Pravi tudi, da do zdaj še ni bilo nič storjenega, da bi se odpravila klerikalna kultura, zaradi katere se škofje in kardinali vidijo nad normami civilne družbe. »Zame je bilo poročilo precej šokantno, a ne presenetljivo,« je dejal Juan Carlos Cruz, čilska žrtev razvpitega nekdanjega duhovnika Fernanda Karadime. Pravi še, da vsakič, ko prebere kaj takega, vidi, da gre za vzorec korupcije, zavajanja, prikrivanja in postavljanja preživelih na zadnje mesto. Hierarhija je o McCarricku vedela veliko več, kot da bi šlo samo za sum, še meni.

Anne Barret Doyle, ena izmed vodilnih pri bishopaccountability.org, je dejala, da je poročilo v mnogih pogledih impresivno, saj gre za prvo poročilo Vatikana o lastnem prikrivanju spolnih zlorab. Dejala pa je tudi, da poročilo vsebuje več pomembnih pomanjkljivosti, med drugim tudi glede papeža Frančiška, saj pravi, da je poznal samo govorice. »McCarrick je bil pomemben kardinal, ki je dejansko predstavljal Sveti sedež na Kitajskem,« je dejala. »Ali se niso vprašali, ali imajo te govorice vsebino? Vsak, ki ima internetno povezavo, bi lahko to odkril. Frančiškovo pomanjkanje radovednosti je bilo v najboljšem primeru malomarnost, v najslabšem pa koruptivnosti,« še pravi.[1]

Kardinal Timothy Dolan, nadškof New Yorka, je v svoji radijski oddaji na katoliškem kanalu Sirius XM 129 McCarricka označil za zlikovca. Drugi zlikovec pa je po njegovem mnenju družbeno ozračje, ki je duhovnikom omogočalo, da so bili nad zakonom in jim dajalo posebne privilegije, ki pravijo, da ne smejo biti nikomur odgovorni. To pa je greh klerikalizma, še pravi. Tukaj se postavi vprašanje, ali ni bil tudi kardinal Dolan eden izmed tistih, ki je podpiral omenjeno družbeno ozračje, ki je kler postavljalo nad zakon. Ali bil celo del njega?

»Anonimne obtožbe moramo resno upoštevati: žrtve postaviti na prvo mesto, skrbeti zanje in jih najprej motivirati,« je dejal kardinal Cupich.[2] Kolikokrat je to že izrekel? In kaj je storil, da bi se to uresničilo?

Rod Dreher iz The American Conservative pa meni, da poročilo McCarrick krivi mrtvega in upokojenega papeža, sedanjega papeža pa oprosti, češ da je zaupal prejšnjima papežema. Temu pa ne verjame in meni, da gre verjetno za beljenje podobe Frančiška, čeprav vsa krivda nikakor ne pada nanj.[3]

Papež Janez Pavel II. in James Grein

James Grein je leta 2019 v New Jerseyju vložil tožbo zoper McCarricka, v kateri navaja, da ga je družinski prijatelj McCarrick, ko je služboval v New Jerseyju, zlorabljal dve desetletji, začenši, ko je bil star 11 let konec šestdesetih let. Nekaj ​​zlorab naj bi se zgodilo na potovanjih, ko je šel z McCarrickom v druge države ZDA in Vatikan. Ko je bil v Rimu, je Grein v prisotnosti dveh vatikanskih uradnikov o zlorabah povedal papežu Janezu Pavlu II., toda ukrepov ni bilo. Zanimivo je, da je klerik McCarrick Jamesa Greina krstil kot otroka in da ga je kot nečaka predstavljal predsednikom in voditeljem držav, papežu, škofom, kardinalom ter bogatim in slavnim ter drugim plenilcem po vsem svetu.[4] Sicer pa to ni edina tožba J. Greina zoper cerkev glede McCarricka.

Koliko je še takšnih nečakov v katoliški cerkvi? Ali so kleriki in drugi verjeli McCarrickovi pravljici o nečaku?

O J. Greinu v poročilu McCarrick ni govora.

Se nadaljuje.



[2] https://cruxnow.com/church-in-the-usa/2020/11/u-s-church-leaders-point-to-clericalism-as-reason-for-rise-of-mccarrick/?utm_source=Crux+Daily+Newsletter&utm_campaign=cdfacac6eb-Daily+Blast&utm_medium=email&utm_term=0_15d5f1aae4-cdfacac6eb-47444137 (15.11.2020).

Ni komentarjev:

Objavite komentar