nedelja, 12. januar 2020

Papež za upanje za mir, ne za mir sam

Papež Frančišek je ob 53. svetovnem dnevu miru 1. januarja 2020 izdal poslanico z naslovom: Mir kot pot upanja: dialog, sprava in ekološko spreobrnjenje. V poslanici papež med drugim pravi, da je mir dragocena dobrina, predmet našega upanja, po katerem hrepeni vse človeštvo. Miru ne dosežemo, če ne upamo, meni in se sprašuje, kako torej graditi pot miru. Iskati moramo resnično bratstvo, ki temelji na skupnem Božjem izvoru in se izvaja v dialogu in medsebojnem zaupanju, med drugim odgovarja.
Papež lepo govori, toda ali on res podaja pravo pot miru? Papež predvsem govori o upanju na mir in ne o samem miru. Kot da bi bilo zanj pomembno, da obstaja upanje na mir in ne mir sam. Kajti če bi se mu res šlo za mir, bi jasno povedal, kaj je mir in kakšna je pot do njega. Kajti bistvo miru in poti do njega je zelo preprosto in zanj ni treba izdajati dolgoveznih in leporečnih poslanic, kakršna je ta papeževa. Vsebina miru je preprosta in se sestoji iz 10 Božjih zapovedi, torej ne ubijaj, ne kradi, ne laži … To je bistvo miru, kajti če se izpolnjujejo te zapovedi, ne more biti vojn in drugih nemirnih situacij. Deset Božjih zapovedi je tudi pot do miru pri tistih, ki živijo v nemiru. Zakaj papež tega ne pove? Ali se mu ne gre za mir? Ali pa mogoče ne ve, kaj je mir? Papež glede poti do miru govori tudi o iskanju resničnega bratstva. Toda kako bo nekdo našel resnično bratstvo, pa papež ne pojasni. Zakaj ne pove, da resnično bratstvo lahko nastane samo z izpolnjevanjem 10 Božjih zapovedi. Te zapovedi so tudi resnica in zato resnice ni treba iskati, kot to pravi papež z besedami, da je mirovni proces med drugim iskanje resnice.
Res je, kar pravi papež, da svet ne potrebuje praznih besed, pač pa prepričane priče, tvorce miru. Zakaj naj ne bi bil on prvi vzgled? Naj iz katoliškega nauka in biblije črta vse določbe, ki podpirajo vojne; ki so proti drugim ljudem, npr. ateistom, drugače verujočim in mislečim; ki podpirajo izkoriščenje ljudi, živali in druge narave, npr. podpora kapitalizmu in mesni industriji … Naj tudi vsem katolikom pod grožnjo izobčenja ukaže, vsi člani cerkve namreč morajo slediti papežu, da začnejo živeti po 10 Božjih zapovedih, ki so pot do miru in seveda mir sam. To bodo konkretni koraki do miru, o katerem govorijo tudi drugi papeži in ne samo Frančišek. Na ta način bodo prej ali slej izginile tudi posledice cerkvene sovražnosti do drugih, ki jih v poslanici papež izrecno priznava. Priznava torej, da cerkev proizvaja nemir oz. je proti miru. Samo mimogrede: Ali je papež obsodil in preklel ameriškega predsednika Trumpa, ki je ravnal proti zapovedi Ne ubijaj!, ko je ta januarja 2020 ukazal umor iranskega generala Kasema Sulejmanija na mednarodnem letališču v Iraku. In izvajalce tega satanskega ukaza! Pa je Trump s svojimi izvajalci deloval proti miru! Seveda ga ni, saj je ameriški predsednik eden izmed najbolj pomembnih izvajalcev cerkvene vojne proti islamu. »Pokažite mi, kaj je Mohamed prinesel novega, in našli boste samo slabo in nečloveško, kakšen je predpis, naj se vera, ki jo je pridigal, širi z mečem,« je leta 2006 v znanem govoru na predavanju na univerzi v Regensburgu dejal takratni papež Ratzinger. Te njegove besede potrjujejo permanentno cerkveno vojno proti muslimanom. Ti namreč nimajo pravice do obstoja.
Papež v poslanici tudi pravi, da smo potrebni ekološkega spreobrnjenja. Tudi tu velja, da naj bo papež vzgled. Naj neha uživati živila živalskega porekla in postane vegan. Kajti znano je, da so živila živalskega porekla izjemno škodljiva za ljudi, živali in okolje ter seveda podnebje, saj je množična živinoreja z ostalimi nanjo vezanimi dejavnostmi eden največjih izvorov toplogrednih plinov, če ne največji. Tudi naj vsem katolikom pod grožnjo izobčenja ukaže, da postanejo vegani. Prav tako pa naj prekliče izobčenje oz. prekletstvo vegetarijancev in veganov, ki ga je sprejel papež Janez III. (561-574) na prvi sinodi v Bragi (Portugalska). Tam je papež izjavil: »Če ima nekdo mesne jedi, ki jih je Bog dal ljudem za uživanje, za nečiste in … se jim (mesnim jedem) odpove ..., je obtožen z anatemo.« Zaradi tega prekletstva še danes neizmerno trpijo živali, ki so uporabljene kot klavna živina, poleg tega pa so milijoni vegetarijancev po vsem svetu s tem prekletstvom poslani v pekel. Katoliška cerkev tako tiste, ki na primer iz etičnih razlogov ne uživajo mesa in s tem ne povzročajo trpljenja živalim, pošlje v pekel. Ali ne gre za neverjetno norčevanje iz ljudi, če je nekdo preklet, ker z neuživanjem mesa obvaruje živali grozljivega trpljenja? In deluje tudi v dobro podnebja in narave!
Dejstvo je, da ima omenjeno prekletstvo zelo daljnosežne negativne posledice, tudi sedanjo podnebno krizo. Če bi papež že moral koga prekleti, bi to lahko bili samo tisti, ki uživajo meso in druga živila živalskega porekla, saj nasprotujejo Božjemu nauku. V bibliji namreč piše, ta pa je po besedah cerkve Božja beseda, da je Bog rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem v živež vse zelene rastline.« (1 Mz 1,29-30). Božja volja je torej veganstvo ljudi in živali in ne uživanje mesa, mleka, jajc in medu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar